Helyes fogápolás lépései:

1. Étkezések után fogselyem használata a fogközök tisztítására.

fogselyem 2

2. Fogmosás és a fogközök alapos tisztítása a fogselyem által fellazított lerakódások tisztítására.

A fogszuvasodás megelőzése fogmosással

3. Rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálat.

Rendszeres fogászati kontroll

4. Fogászati prevenció: barázdazárás, fluoridos ecsetelés.

fogászati prevenció

5. Fogkő eltávolítás, a baktériumok elszaporodásának és a szuvasodás megelőzése végett.

fogkő elvátolítás

6. Figyeljünk oda, hogy mit eszünk.

alma

7. Mosolyogjunk sokat!

mosolyogjunk sokat

Fogászati érzéstelenítés, fogászati érzéstelenítők

Bár napjainkban számtalan szolgáltatás és fogászati eszköz, lehetőség áll a rendelkezésünkre a fájdalommentes beavatkozás biztosításához, mégis nagyon sokan ennek ellenére rettegnek a fogászati beavatkozásoktól. Jelen írásunkban a fogászati érzéstelenítők fajtáiról szeretnénk írni.


Sok páciensnek segít a fájdalom leküzdésében az, ha tudja, hogy mi és hogyan történik vele, ezért cikkünkben részletesen taglaljuk mi történik a fogászati érzéstelenítés során, milyen fogászati érzéstelenítők vannak jelenleg használatban.


A fogászati kezelések kb. 80 %-ban alkalmaznak a fogorvosok helyi érzéstelenítőt, többnyire fogmegtartó kezelések és pótlások előkészítése során.

 

A fogászati érzéstelenítés története

A fogászati érzéstelenítés hosszú távra tekint vissza. Kezdetben olyan szereket alkalmaztak, melyek függőségeket okoztak. A novokain származékok alapú érzéstelenítők, már nem okoztak függőségeket és visszaéléseket sem, viszont allergiás reakciókat váltottak ki. Ezért fontos volt egy új fogászati érzéstelenítő kifejlesztése. Ennek folyományaként dolgozták ki a lidokaint, mely sokkal jobban tudott felszívódni és szintetikus összetevői allergiamentesek, továbbá a hatása mélyebben és sokkal tovább tart. Napjainkban még mindig ez az általános használt fogászati érzéstelenítő, de már a lidokain esetében is merülnek fel allergiás reakciók. A lidokain általában 10-15 perc alatt hat és hatásai kb. 23 órán keresztül tart.

Mivel manapság egyre nagyobb igény van a fájdalommentes fogászati kezelésekre, így aktuálissá váltak olyan fogászati érzéstelenítők kifejlesztése, melyek beadása során a páciens nem érez semmit, mélyen és gyorsan és hatása tartós - ezáltal teljes fájdalommentességet biztosítva a fogászati kezelés során.

Fogászati érzéstelenítők:

LIDOCAIN 2% - ADRENALIN 0,001% injekció: Az érzéstelenítéskor alkalmazott leggyakoribb anyag. Hatóanyag összetétele: 20 mg lidocain-hidroklorid és 0,01 mg adrenalin 1 ml injekcióban. A készítmény helyi és regionális érzéstelenítésre szolgál. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztás fokozza a lidocain légzésközpont érzékenységet csökkentő hatását. Gyulladt, illetve fertőzött bőrterületen alkalmazva a szer hatékonysága csökken. Terhesség és szoptatás: A lidocain átjut a méhlepényen. Terhességben csak a haszon/kockázat gondos mérlegelésével alkalmazható, különösen az első harmadban. Az anyatejbe kis mennyiségben jut át. Ez gyakorlatilag veszélytelen a csecsemő számára, de szoptatás esetén fokozott óvatosság szükséges. Előfordulhat, hogy Ön egyéni érzékenységénél fogva fokozottan reagál a szokásos lidocain adagokra, és túladagolási tünetek jelentkeznek Önnél. Ezekről kérdezze kezelő fogorvosát. Forrás: Pharmindex

Betegtájékoztató

ULTRACAIN D S Forte injekció: A szer fogászati kezeléseket megelőző helyi érzéstelenítésre szolgál. Ide tartoznak a nyálkahártya- és csontsebészeti beavatkozások, amelyekhez erősebb vértelenség szükséges. Hatóanyag: 0,024 mg epinefrin-hidroklorid és 80,0 mg artikain-hidroklorid 2 ml-es ampullánként. Gyulladásos területen történő alkalmazása esetén hatása csökken. Amíg a helyi érzéstelenítő hatása fennáll táplálékot fogyasztani nem ajánlott. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét a jelenleg és nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Terhesség alatti sebészeti beavatkozások esetén a helyi érzéstelenítés kíméletes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító módszernek számít. Az Ultracain kismértékben átjut a placentán. A szoptatást nem szükséges abbahagyni, mivel az Ultracain lényeges mennyiségben nem jut be az anyatejbe. A gyógyszereknek lehetnek utó-ill. mellékhatásai is. Melyek egyénenként változhatnak. A részletekről kérdezze kezelő fogorvosát. Forrás: Pharmindex


Betegtájékoztató

MARCAIN injekció: Hatóanyag: 20,0 mg bupivacainium chloratum, anhydricum ampullánként. A Marcain hatása azon alapszik, hogy megakadályozza a beinjekciózott területen a fájdalom-, a hideg- vagy a meleg- idegvégződések jeltovábbítását az agy felé. Sok esetben ez azt is jelenti, hogy az adott területen az izmok is blokkolva vannak, ami ideiglenesen gyöngeséget és bénultságot okoz. Mielőtt Marcain injekciót kap, közölje az orvosával az alábbiakat: Mi a jelenlegi betegsége, mely gyógyszereket szed ill., amelyeket az utóbbi időben szedett rendszeresen. Ne feledkezzen el a vény nélkül vásárolt készítményekről sem! Van-e szív-, máj- ill. vesepanasza? Van-e bőrbetegsége azon a helyen, azon a környéken, ahová az injekciót be fogják adni? A Marcain esetében nincs kimutatható káros mellékhatása terhességre és szoptatásra. Súlyos mellékhatás nagyon ritkán alakul ki, ami speciális ellátást igényel. Forrás: Pharmindex


Betegtájékoztató


DICYNONE injekció:
Hatóanyag: 250,0 mg etamszilát 2 ml-es ampullánként. Fogászati vérzések kezelésére alkalmas vérzéscsillapító hatású szer. A terhesség első három hónapjában, a hatóanyagával és egyéb összetevőivel szembeni túlérzékenység, szulfitérzékenység, ún. porfíria betegség és asztmás megbetegedés esetén, a medicina ellenjavallott. A kezelés idején a szoptatás felfüggesztendő. A Dicynone injekció vérnyomásesést okozhat, ezért alkalmazása során a vérnyomás rendszeres ellenőrzése szükséges. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg ill. nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. A Dicynone injekció nátrium diszulfitot tartalmaz, amely allergiás reakciókat okozhat. A diszulfit-túlérzékenység asztmás betegekben gyakoribb, mint az asztmában nem szenvedőknél. A túlérzékenységi reakció jelentkezésekor a készítmény alkalmazását azonnal abba kell hagyni. Minden egyéb kérdésével forduljon kezelő fogorvosához. Forrás: Pharmindex


Betegtájékoztató

Fogászati érzéstelenítés módjai

A fogászati kezeléseket mindig helyi érzéstelenítéssel végzik, melynek három fő fajtája van a fogászat területén a vezetéses, a terminális érzéstelenítés és a ganglion érzéstelenítés.
A helyi érzéstelenítés fő célja, hogy a beavatkozás területén lévő érzőidegek vezetőképességét megszüntessék.

A vezetéses érzéstelenítést az alsó fogaknál alkalmazzák. A kezelendő alsó fog oldalán a fog ellátását biztosító főideg közvetlen környezetébe juttatják az érzéstelenítő oldatot. Ilyenkor az érzéstelenítő beadásakor érezhetjük, ahogy több helyre juttat a fogorvos az érzéstelenítőből. Pár perc elteltével érezhetjük, hogy zsibbad az adott oldal a nyelv és az orca. Vezetéses érzéstelenítés esetén mindig csak az egyik oldalon kezelhetők a fogak.
Előfordul, hogy az érzéstelenítő beadásának helyén több napig erős fájdalmat érzünk nyomáskor, a száj kinyitásakor. Ez nem kóros, de nyilvánvaló, hogy az érzéstelenítő beadásakor esetleg mirigy, csonthártya sérülhetett, mert normális esetben ez nem fáj. A vezetéses érzéstelenítésre azért van szükség az alsó fogaknál, mert ott a nagy kiterjedésű, tömöttebb csontszerkezet miatt az érzéstelenítő nem tud eljutni a kívánt helyre.

A terminális érzéstelenítés során kizárólag a kezelendő fog területén lévő idegvégkészülékeket érzéstelenítik, bénítják, azáltal, hogy a fogorvos az érzéstelenítő oldattal infiltrálja (beszivárogtatja) az érző idegrostok legvékonyabb ágait. Felső fogak esetében alkalmazzák.


A ganglion érzéstelenítés az, amikor az agyvelői és gerincvelő ideg érző ideg dúcát érzéstelenítik.

Általános fogászati érzéstelenítés menete:

  1. A fogorvos megállapítja, hogy melyik fogat szükséges kezelni.
  2. Feltörés előtt fertőtlenítik az érzéstelenítő oldat ampulláját.
  3. Méret szerint a fogorvos kiválasztja a megfelelő steril tűt, és hozzá a 2ml-es steril fecskendőt.
  4. Érzéstelenítő oldat kiválasztása, a páciens figyelembevételével.
  5. Az érzéstelenítő oldatot légtelenítik.
  6. Amennyiben a páciens fél az érzéstelenítő beadásának fájdalmától lidocain spray-vel vagy érzéstelenítő zselével a fogorvos érzéstelenítheti a szúrás helyét.
  7. Majd a szükséges módon a terület érzéstelenítése.

Fogászati kezelésre való felkészülés

Fogászati kezelés előtt mindig együnk, igyunk - mivel az kezelés után az érzéstelenítő még jó pár órán át hatni fog, és amíg az érzéstelenítő hatás nem múlik nem szabad enni, inni, mert fulladás vagy a nyelv, nyálkahártya sérülés következhet be.
Amennyiben kora reggel megy a fogászatra, minden esetben egyen előtte, ugyanis az éhség miatt hányinger léphet fel a kezelés során.

Fogászati érzéstelenítés lehetséges szövődményei

A fogászati érzéstelenítés során felléphetnek, szövődmények ezek nem túl gyakoriak, de jó ha tud róla, hogy ne érje váratlanul ha esetleg valamelyik fellépne Önnél, továbbá megnyugtató ha tudja, hogy ezek a szövődmények mennyi ideig tartanak vagy szükséges-e orvosi beavatkozás:

Rosszullét, ájulás: Több páciens számol be arról, hogy az injekció beadása után elájult, rosszul lett, szédült. Ennek főként az idegesség, feszültség és a félelem az oka, de az is lehet, hogy az érpályába bejutott az érzéstelenítő oldatból.

Allergiás reakció: Ritka, de minden orvos fel van készülve. Amennyiben Ön tisztában van vele, hogy allergiás a lidocain-ra abban az esetben kérjen más érzéstelenítő szert.

Fájdalom, szájnyitási korlátozottság: Amennyiben nem tudjuk egészen kinyitni a szánkat, és nyitáskor fájdalmat érzünk, pár napon belül megszűnik a probléma, nem szükséges a beavatkozás. Természetesen amennyiben egyáltalán nem nyílik, a száj keressük fel azonnal a beavatkozást végző fogorvost.

Helyi vérömleny: Ha az injekció beadása során sérült egy érfonat vagy egy kis ér, 1-2 hét alatt rendeződik, arcduzzanatra lehet számolni.

Idegsérülés: Alsó fogak érzéstelenítése során fordul elő. Hónapokig is eltartó érzészavart okozhat a megfelelő oldali orca és az alsó ajkaknál.

Gyulladt fog érzéstelenítése

Tévhit, hogy gyulladt fogat nem lehet érzésteleníteni.
Gyulladt fogat is el lehet tökéletesen érzésteleníteni, csak ez esetben a megfelelő érzéstelenítő szert kell kiválasztani.

 

Gyermekfogászat

gyermek fogászat

Fogselyem használata

Fogselyem használata

Együnk a fogainkért

Fogbarát ételek

 

Gyökérkezelés menete

gyökérkezelés

Fogbeültetés

fogbeültetés

A fogfájás okai

fogfájás okai

Fogászati érzéstelenítés

fogászati érzéstelenítés

 

 

Fogorvos-fogászat főoldal | Adatvédelmi Irányelv | Fogorvos-Fogászat Budapest | A fogak felépítése | II. kerületi fogorvos - fogászat | Tömés fúrás nélkül | Fogorvos-fogászat dícsérőfal | Fogszuvasodás | Fogfájás okai | Non-stop fogászat | Fogászati érzéstelenítés | Fogszabályozás | Fogbarát ételek | Fogászati kezelések árai | Babák fogápolása | Fogfehérítés | Fogkő - fogkő eltávolítás | Fogápolás - Fogselyem | Terhesség és szoptatás alatti fogászati kezelések | Fogászati műtétek | Foghúzás | Fogpótlás | Fogbeültetés | Gyökérkezelés | Fogtechnika | Altatásos fogászat | Amalgám tömés kontra fehér tömés | Porcelánfog- porcelánhéj | Esztétikai fogászat | Biológiai fogászat | Fájdalommentes fogászat | Bölcsességfog eltávolítás | Gyermekfogászat | Szájsebészet | Fogékszer | Kapcsolat | Partnerek | Oldaltérkép
DreamSite honlapkészítés